Haard inbouwen

Doe het veilig en goed.

De risico’s worden vaak onderschat. Een haard is een telkens terugkerende gecontroleerde brand van 900°C in een pand! Beknibbel daarom niet op het budget. Uitgesmeerd over veertig jaar is de denkbeeldige hoge prijs verwaarloosbaar.

Een haard inbouwen is een vak. Heeft u geen ervaring? Raadpleeg dan een vakman.

Wilt u de verantwoordelijk dragen voor een mogelijk ernstig incident?

Brandbescherming

Er bestaan bij haardenbouw veel misverstanden. Veel voorkomend; “brandbescherming”. Brandbescherming is van toepassing als bij 20°C in uitzonderlijk geval een keer brand ontstaat en deze een bepaald aantal minuten eenmalig onder controle moet worden gehouden. Deze materialen worden gecertificeerd op het aantal minuten dat zij de brand kunnen weerstaan. Daarna mag de constructie bezwijken en moet alles sowieso na afloop worden vervangen.

Brandwerend of brandvertragend?

Nog een misverstand. Brandwerende materialen zijn onbrandbaar. Brandvertragende materialen hoeven dat niet te zijn. Het vertraagt slechts (kort) de doorslag. Zelfs karton is brandvertragend! Ook een gipsplaat is slechts korte tijd brandvertragend en is zelfs beplakt met brandbaar papier. Wij leveren alleen brandwerende materialen. Veel aanbevolen producten, ook door professionelen, zijn niet geschikt!

Hoge temperatuur isolatie

Een brandende haard is een continue hittebron. Het “probleem” moet dan ook worden gezien als hoge temperatuur isolatie casus en niet als brandbescherming. Hiervoor zijn brandvrije/-werende materialen nodig die de hittebron isoleren. Het pakket aangeboden materialen is hierop afgestemd.

Hoe moet een haard worden ingebouwd?

Daarover is geen eensluidend advies te geven. Het hangt van de specifieke situatie en persoonlijke voorkeuren af. Ter voorkoming van problemen zijn algemene tips te geven:

  • Bouw met hoog temperatuurbestendige materialen zoals Promafour of Promasil 1000L. Lees nauwkeurig de specificaties.
  • Gebruik voor hoekversteviging liefst smalle stroken, gezaagd van Promafour. Metalen strips zetten bij hitte uit en kunnen scheurvorming veroorzaken.
  • Zaag het gat van de haard niet strak rond de haard. Laat rondom 5 mm ruimte. Door uitzetting van de stalen haard ontstaan anders meestal in de hoeken diagonale scheuren.
  • Schroef isolatiematerialen niet door het materiaal vast in de te beschermen constructie zoals houten balken. Door hitte doorslag via de schroef ontstaat alsnog brand. Ook bij slechts één schroef!
  • Prop isolatiedekens niet in kleine hoeken en gaten. Hierdoor verliest de deken zijn isolerende werking en ontstaat alsnog een onveilige situatie!
  • Plaats geen metalen constructiedelen zoals metalstud horizontaal boven de haard. Door uitzetting kan de plaat scheuren.